Garkotłuki

Wpis

niedziela, 29 kwietnia 2012

Marchewkowiec z orzechami

Składniki

  • * 4 jaja
  • * 200 g cukru
  • * 150 ml oleju roślinnego
  • * 300 g drobno startej marchewki
  • * 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • * 350 g mąki
  • * po 1 łyżeczce: cynamonu
  • sody
  • * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • * cukier puder
  • * białko
  • * orzechy włoskie 200 gram

Sposób przyrządzenia

1 - Ubijam jajka do podwojenia objętości.

2 -Dodaję cukier i dalej ubijam aż masa będzie gładka i puszysta.

3 -Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewam ciągłym, cieniutkim strumieniem olej.

4 - Do powstałej masy dodaję marchewkę, orzechy, i delikatnie mieszam.

5 -Dodaję przesianą mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i, delikatnie łączę wszystkie składniki.

Przekładam do małej formy 24 x 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.

6 -Piekę przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

7 - Po wystudzeniu ciasta polewam lukrem je i posypuje orzechami włoskimi

Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
krasyniuka6
Czas publikacji:
niedziela, 29 kwietnia 2012 12:09

Polecane wpisy