Garkotłuki

Wpisy

  • wtorek, 06 sierpnia 2013
  • poniedziałek, 13 sierpnia 2012
    • Ciasto drozdzowe z owocami

      Składniki

      • skladniki na ciasto:
      • 500 gram maki pszennej
      • 70 gram cukru
      • 1/2 lyzeczki soli
      • 70 gram miekkiego masla
      • 1 jajko
      • 20 gram drozdzy
      • 1 szklanka letniego mleka
      • skorka starta z 1/2 cytryny lub klka kropli aromatu cytrynowego
      • dodatkowo:
      • 250 gram serka homog.
      • 2 lyzki miodu
      • 2 cukry waniliowe
      • 150 gram jagod (swieze lub mrozone)
      • 150 gram malin (swieze lub mrozone)
      • 1 szklanka cukru pudru
      • sok z 1/2 cytryny

      Sposób przyrządzenia

      Drozdze rozrobic w 1 /2 szklance letniego mleka, dodac 2 lyzeczki cukru i odrobine maki, wymieszac i odstawic pod przykryciem w cieple miejsce na 15 min.

      Do miski wsypac make, dodac reszte cukru, miekkie maslo, jajko, skorke starta z cytryny, sol, reszte letniego mleka i na koncu gotowy rozczyn.

      Ciasto dobrze wyrobic-jesli sie za bardzo lepi dosypac troche maki.

      Odstawic pod przykryciem w cieple miejsce do wyrosniecia na ok.

      60 -90 min.

      Po tym czasie wyrosniete ciasto jeszcze raz krotko wyrobic, wylozyc na duza blache wylozona papierem do pieczenia.

      Gore ciasta posmarowac serkiem homog.

      Wymieszanym z miodem i cukrem wanil.

      I odstawic na 30 min.

      W cieple miejsce.

      Piekarnik rozgrzac do 190 stopni, na ciasto wylozyc owoce i piec ok.

      20 -30 min.

      Jeszcze cieple polac lukrem zrobionym z cukru pudru wymieszanego z sokiem z cytryny

      Szczegóły wpisu

      Tagi:
      Autor(ka):
      krasyniuka6
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 13 sierpnia 2012 13:06
  • piątek, 03 sierpnia 2012
    • Rostbef w skorupce miodowej

      Składniki

      • 1 i 1/4 dag rostbefu z kością
      • łyżka miodu
      • 3 łyżki rumu
      • 2 łyżki oleju
      • 5 łyżek posiekanych orzechów włoskich
      • łyżka masła
      • sól
      • pieprz

      Sposób przyrządzenia

      Mięso umyć, oczyścić z kości i nadmiaru tłuszczu, oprószyć solą i pieprzem, posmarować olejem, włożyć do brytfanny, dodać masło i piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 260 °C, co pewien czas skrapiając 2 łyżkami rumu.

      Orzechy wymieszać z miodem i pozostałym rumem.

      Posmarować tą pastą mięso i piec jeszcze 15 minut w temperaturze 200 °C

      Szczegóły wpisu

      Tagi:
      Autor(ka):
      krasyniuka6
      Czas publikacji:
      piątek, 03 sierpnia 2012 13:33
  • wtorek, 31 lipca 2012
    • Dżem truskawkowy 2

      Składniki

      • 1 kg truskawek
      • 1/2 kg cukru

      Sposób przyrządzenia

      Starannnie umyć w kilkakrotnie zmienianej wodzie truskawki.

      Osączyć z wody, oczyścić z szypułek.

      Zasypać w płaskim aluminiowym rondlu cukrem i pozostawić do następnego dnia.

      Gdy truskawki puszczą sok- ustawić rondel na niezbyt silnym rondlu, doprowadzić do wrzenia.

      Następnie gotować dość intensywnie około 30 minut, często mieszając.

      Włożyć gorący dżem do wyparzonych, gorących słoików i od razu zamknąć.

      Po ostygnięciu słoików przechowywać w chłodnym miejscu

      Szczegóły wpisu

      Tagi:
      Autor(ka):
      krasyniuka6
      Czas publikacji:
      wtorek, 31 lipca 2012 11:44
  • poniedziałek, 30 lipca 2012
    • Błyskawiczne i łatwe ciasto z owocami

      Składniki

      • składniki
      • * 6 jajek
      • * 25 dkg margaryny kasi (miękkiej)
      • * ok.2 szklanek cukru
      • * 2 i 1/3 szklanki mąki tortowej
      • * 2 szklanki budyniu cytrynowego
      • waniliowego lub śmietankowego (tj.4 duże budynie-ja kupuję
      • delektę)
      • * 2 łyżeczki proszku do pieczenia - płaskie
      • * szczypta sody oczyszczonej
      • * owoce dowolne - jabłka
      • śliwki
      • maliny
      • truskawki lub po prostu marmoladę
      • * dodałam jeszcze 1/2 opakowania mieszanki owoców kandyzowanych ale nie jest to konieczne
      • * lukier np. cytrynowy

      Sposób przyrządzenia

      Przygotowanie: Margarynę zmiksować z cukrem i jajkami aż powstanie bardzo puszysta masa, dodać przesianą mąkę z proszkiem, sodą i proszkiem budyniowym i mieszanką owoców kandyzowanych (dowolnie) -dokładnie przemieszać.

      Wlać na uprzednio przygotowaną formę 25 /40 i poukładać na wierzchu owoce lub marmoladę.

      Wstawić do piekarnika na 50 minut w temperaturę 180 stopni.

      Po upieczeniu polukrować

      Szczegóły wpisu

      Tagi:
      Autor(ka):
      krasyniuka6
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 30 lipca 2012 07:56
  • niedziela, 29 lipca 2012
    • Lecesó

      Składniki

      • 2 kg zielonej papryki
      • 80 dag pomidorów
      • 10 dag smalcu
      • 10 dag cebuli
      • 5 g papryki w proszku
      • 3 dag wędzonej słoniny
      • sól

      Sposób przyrządzenia

      Smalec rozgrzać w rondlu, dodać pokrojoną słoninę i lekko zrumienić.

      Dodać pokrojoną cebulę, zeszklić, oprószyć mieloną papryką.

      Paprykę pokroić wedle upodobania, żyłki i nasiona usunąć, jeśli jest ostra sparzyć.

      Pomidory obrać ze skórki, pokroić, włożyć do rozgrzanego smalcu, osolić.

      Początkowo dusić bez przykrywki na ostrym ogniu, aby sos odparował, potem pod przykrywką na małym ogniu, mieszając co chwila, aż do miękkości

      Szczegóły wpisu

      Tagi:
      Autor(ka):
      krasyniuka6
      Czas publikacji:
      niedziela, 29 lipca 2012 15:28
  • sobota, 28 lipca 2012
    • Pikle z kabaczka w musztardzie

      Składniki

      • kabaczki
      • czerwona papryka
      • 1l wody
      • 1szkl.octu
      • 1szkl.cukru
      • 2 płaskie łyżki soli
      • 4 łyżki musztardy chrzanowej(ja regionalnie dodałam musztardy kaszubskiej)
      • ziele angielskie po 4szt. na słoik
      • liść laurowy po 2szt. na słoik
      • gorczyca-kilka ziarenek na słoik

      Sposób przyrządzenia

      Słoiki myje i wyparzam przez 10 min w piekarniku, a pokrywki wyparzam w gorącej wodzie.

      Pokrywek nie wkładajcie do piekarnika bo się stopią!!! Do wyparzonych słoików wrzucamy przyprawy:liść, ziele i gorczycę.

      Kabaczka obieramy ze skórki i kroimy tak aby były wielkości 1 /8 ogórka.

      Układamy w słoikach i dodajemy kawałki papryki czerwonej.

      Składniki zalewy gotujemy i studzimy.

      Następnie wlewamy do słoików i zakręcamy.

      Pasteryzujemy 5 -7 min.

      Zostawimy aż ostygną i wstawiamy do piwniczki lub spiżarni.

      A teraz powiem Wam czemu do kabaczka dodaję paprykę, po to żeby wiadomo było gdzie jest kabaczek a gdzie ogórki w takiej samej zalewie:)

      Szczegóły wpisu

      Tagi:
      Autor(ka):
      krasyniuka6
      Czas publikacji:
      sobota, 28 lipca 2012 13:53
  • czwartek, 26 lipca 2012
    • Sałatka makaronowa z pieczrkami

      Składniki

      • 30 dag krótkie makaronu
      • 30 dag małych pieczarek
      • 2 kolorowe papryki
      • 1 marchew
      • 1 czerwona cebula
      • 1 puszka kukurydzy
      • 10 dag łuskach orzechów włoskich
      • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
      • 2-3 ząbki czosnku
      • sok z 1 cytryny
      • 5 łyżek oliwy
      • 4 łyżki sosu sojowego
      • tymianek
      • sól
      • pieprz

      Sposób przyrządzenia

      Makaron ugotować al dente, osączyć, ostudzić.

      Oczyszczone pieczarki pokroić na plasterki.

      Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, podsamżyć na krucho pieczarki z marchewką.

      Oczyszczoną z pestek paprykę pokroić w kostkę.

      Cebulę kroimy w piórka.

      Kukurydzę osączyć z zalewy.

      Orzechy uprażyć na suchej patelni, makaron wymieszać z przygotowanymi składnikami sałatki.

      Połączyć sok z cytryny z resztą oliwy i sosem sojowym oraz przeciśniętym czosnkiem.

      Sos doprawić do smaku tymiankiem solą oraz pieprzem.

      Sałatkę polać sosem, posypać posiekaną natką i dobrze wymieszać

      Szczegóły wpisu

      Tagi:
      Autor(ka):
      krasyniuka6
      Czas publikacji:
      czwartek, 26 lipca 2012 11:32
  • wtorek, 24 lipca 2012
    • Orzechowiec danusi

      Składniki

      • ciasto:
      • 3
      • 5 szklanki mąki
      • mała szklanka cukru
      • 20 dag margaryny
      • 2 jajka
      • 2 łyżki miodu lejącego
      • 2 płaskie łyżeczki sody
      • krem:
      • pół litra mleka
      • 2 łyżki mąki zwykłej
      • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
      • 1 szklanka cukru
      • 1 kostka masła
      • polewa:
      • 30 dag orzechów włoskich
      • 10 dag cukru
      • 10 dag margaryny
      • 2 łyżki miodu

      Sposób przyrządzenia

      Ciasto 2 płaskie łyżeczki sody rozpuścić w 2 łyżkach mleka wszystko razem zagnieść, podzielić na 2 części, każdą z osobna upiec w temp.

      180 *C piec 20 min Krem ze składników gotować budyń kostkę masła ucierać z kremem Polewa wszystko razem podsmażyć blacha, ciasto, budyń, ciasto, polewa

      Szczegóły wpisu

      Tagi:
      Autor(ka):
      krasyniuka6
      Czas publikacji:
      wtorek, 24 lipca 2012 15:13
  • poniedziałek, 23 lipca 2012
    • Tacos meksicano buciolos polecos

      Składniki

      • tacos
      • --------
      • 70dkg. mąki pszennej
      • 1 1/2 wody mineralnej gazowanej
      • 2 dag. drożdży
      • 3 łyżeczki soli
      • 2 łyżeczka cukru
      • 3 łyżki oleju słonecznikowego lub innego
      • olej do smażenia
      • przyprawa do kurczaka ( winiary )
      • sałatkos
      • -------------
      • 1 opakowanie sałaty rukola
      • 1 średni pomidor
      • 4-5 białych
      • ładnych
      • średnich pieczarek
      • 50g. ser żółtego
      • oliwa z oliwek (kilka łyżek)
      • sól
      • pieprz do smaku
      • sok z 1/2 małej cytryny
      • sosos
      • ---------
      • 1 opakowanie serka bieluch
      • 1 ząbek czosnku
      • 1 mały ogórek zielony
      • suszona (najlepiej świeża) mięta
      • sól
      • pieprz do smaku
      • pęczek szczypiorku

      Sposób przyrządzenia

      Tacos ;) Składniki ciasta wyrabiamy na jednolitą, elastyczną masę tak aby odklejała się od rąk i stolnicy.

      Dzielimy na dwie połówki wałkujemy na okrągłe cienkie placki, kroimy wzdłuż nożem lub radełkiem w szerokie na 5 cm.

      Plastry i kroimy z nich trójkąty.

      Smażymy tacosy na głębokim oleju, odsączamy z nadmiaru tłuszczy na papierowym ręczniku, posypujemy przyprawą.

      Sałatkos:) Pomidor kroimy w cienkie ząbki, pieczarki kroimy w cienkie plastry, ser trzemy na tarce i wszystkie składniki sałaty mieszamy.

      Polewamy oliwą, doprawiamy do smaku.

      Sosos:) Czosnek przeciskamy przez praskę, ogórek obieramy trzemy na tarce i wszystko mieszamy z serkiem w misce, doprawiamy do smaku .

      Szczypiorek siekamy i posypujemy całość.

      SMACZNEGOS i miłegoś oglondanos filmoś ;)

      Szczegóły wpisu

      Tagi:
      Autor(ka):
      krasyniuka6
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 23 lipca 2012 13:06